3 tips voor de beginnende klusser

Ga je binnenkort verbouwen? Of ligt er nog altijd een vervelend klusje op je te wachten? Maar ben je niet zo’n handige harry? Klussen kan je leren! Ja, dit is echt zo. Ook als je twee linkerhanden hebt, kun je klussen prima leren. Je hebt er wel wat wilskracht voor nodig, maar als je eraan begint, zul je zien dat het zo erg nog niet is. Met deze drie tips helpen we je een handje op weg en zorgen we ervoor dat jij straks veilig kunt klussen.

Organiseren

Dat ene klusje dat al een tijdje op je ligt te wachten, kun je wel even snel fixen. Maar ben je van plan om de badkamer te verbouwen? Dan is het handig om een plan te maken. Voor zo’n grote klus moet je namelijk verschillende dingen regelen. Misschien moet je hulpploegen inschakelen of heb je een afvalcontainer nodig. Als je niet zo’n pro bent in klussen, is het verstandig om iemand je te laten helpen. Vraag bijvoorbeeld je vader of een goede vriend om hulp. Deze kunnen jou laten zien hoe het moet en handige tips geven.

Het juiste materiaal

Voordat je aan de slag gaat, is het ook altijd handig om te controleren of je het juiste materiaal in huis hebt. Niks is zo vervelend als dat je net ergens mee bezig bent en je erachter komt dat je die ene boormachine niet in huis hebt liggen. Je kunt bouwmaterialen bestellen, maar deze kun je ook gewoon huren. Als je van plan bent om alleen dit ene klusje te klaren en het gereedschap daarna nooit meer van plan bent aan te raken, kan het huren van bouwmateriaal uitkomst bieden.

Nette werkomgeving

Als je eenmaal bezig bent met klussen, zul je zien dat dit nogal veel rotzooi geeft. Het is belangrijk dat je troep of materiaal dat je niet meer nodig hebt opruimt. Werken gaat namelijk het beste in een opgeruimde werkomgeving. Zorg dat je het gereedschap op de goede plek hebt liggen, zo zul je nooit meer een schroefje kwijt raken. Gooi ook het afval meteen in de container en laat niks zomaar rondslingeren.