Aanleg van een paardenbak
Elke paardeneigenaar wil het beste voor zijn paard. Zo ook de allerbeste paardenbak die ook maar mogelijk is binnen zijn of haar budget. Het aanleggen van die bak vergt echter wel de kennis die nodig is om de perfecte bak voor jouw paard te regelen. Daarbij spelen verschillende aspecten een belangrijke zoals lokale bodem en opbouw van verschillende lagen. Wilt u nu al een paardenbak plaatsen? Klik hier.
Opbouwen van een paardenbak
Het opbouwen van verschillende lagen is in principe de basis voor een goede paardenbak om in te rijden. Er zijn daarbij 3 lagen die een belangrijke rol spelen in die goede basis. Dat zijn de funderingen, de drainagelaag en de toplaag. Deze lagen zijn bijvoorbeeld belangrijk om goed water door te laten en zo de kans op bijvoorbeeld bevriezing tegen te gaan. Kijk voor meer informatie over de paardenbak hier.
Afhankelijk van waar de paardenbak voor wordt gebruikt wordt de bak opgebouwd. Voor zowel dressuur, springen of recreatie heb je verschillende samenstellingen van paardenbakken. Daarnaast is het klimaat van de plek van de paardenbak belangrijk om in acht te nemen. Bij een warm klimaat gaat de pak erg snel stuiven en bij een koud klimaat wordt het de toplaag vaak hard. Als laatste staat alles met het budget wat beschikbaar wordt gesteld voor de bak.
Toplaag
De toplaag van de paardenbak is de laag waar de paarden uiteindelijk in komen te lopen. Het is daarom belangrijk om verschillende ondergronden voor de toplaag goed te bekijken. Een van de meest gebruikte toplaag is gewoon zand. Om voor deze laag te kunnen kiezen ben je wel afhankelijk van de grootte van de korrel en de waterdichtheid van de bodem waar jou paardenbak staat.
Een ander veel gebruikte toplaag zijn tapijtsnippers. Dit komt omdat deze toplaag relatief onderhoudsarm is. Ook is de bak het hele jaar te berijden omdat de toplaag bijvoorbeeld niet kan bevriezen.