Alles wat je moet weten bij het kopen van een kachel

Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen. Uiteraard kun je kiezen voor de traditionele centrale verwarming, maar er tegenwoordig wordt er steeds vaker gezocht naar alternatieven voor het gas. Zo kun je je woning verwarmen met een pelletkachel, maar is ook de klassieke houtkachel nog erg in trek. Ben jij op zoek naar een warmtebron die ook nog eens veel gezelligheid met zich meebrengt, dan is een kachel zeker een uitstekend idee.

Verschillende soorten kachels

Kachels zijn te koop in veel verschillende varianten. Voordat je er eentje gaat kopen, is het dan ook verstandig je te verdiepen in de mogelijkheden. Een pelletkachel heeft bijvoorbeeld als voordeel dat je je woning op een milieuvriendelijke wijze verwarmt. Je maakt hiervoor gebruik van pellets, kleine cilindervormige korrels van samengeperst schoon hout. De CO2 die vrijkomt tijdens het verbrandingsproces is gelijk aan de CO2 die de boom tijdens zijn groei heeft opgenomen. Hierdoor spreken we van een CO2 neutrale verbrandingsmethode. Anders dan een houtkachel heeft een pelletkachel een stroomvoorziening nodig om te werken. De energierekening zal dan ook wat hoger uitvallen bij een pelletkachel ten opzichte van een houtkachel. Een houtkachel brandt op hout en heeft een hoog rendement. De houtkachels leveren dus veel warmte voor relatief weinig brandstof. Daarnaast kun je ook kiezen voor een houtfornuis of een open haard. Wat je ook besluit te nemen voor je eigen woning, het is aan te raden je eerst goed te verdiepen in de verschillende soorten kachels.

De voordelen van een kachel

Een kachel in huis kent veel voordelen. Zo geniet je altijd van een behaaglijke warmte in huis. Daarnaast brengt het knapperende vuurtje ook nog eens een gezellige sfeer in huis. Ook kun je een kachel gebruiken om eten mee op te warmen of warm te houden. Er zijn zelfs kachels verkrijgbaar met een speciaal warmhoudvak voor je eten. Het rendement van een houtkachel is hoog en deze zijn vaak niet duur in aanschaf, waardoor je voor een lagere prijs lang kunt genieten van heerlijke warmte.

Tips bij het kopen van een kachel

Ben jij van plan een kachel aan te schaffen? Let dan bij het kopen op de volgende punten:

  • Het is raadzaam je kachel te kopen bij een kachelspeciaalzaak. De medewerkers kunnen jou het beste adviseren en alles vertellen over kachels. Daarnaast vind je hier enkel kachels die aan alle veiligheidseisen voldoen.
  • Laat je kachel installeren door een specialist. Een verkeerd aangesloten of geïnstalleerde kachel kan een enorm gevaar veroorzaken en dat wil je uiteraard voorkomen.
  • Onderhoud is van groot belang. Overweeg dan ook een onderhoudscontract af te sluiten bij de aankoop van je kachel. Zo kun je op een veilige manier jouw kachel branden.