pelletkachel-buiten

Verschillende soorten pelletkachels

Een pelletkachel is een moderne manier voor het effectief verwarmen van jouw woning. Met een zo een kachel maak je geen gebruik meer van hout zoals in een houtkachel, maar van compacte pelletkorrels. Deze korrels geven veel warmte af en hebben een hoog rendement. Veel mensen denken dat een pelletkachel alleen voor binnen is, maar er zijn ook buitenkachels op pellets voor in de tuin.

Er zijn verschillende soorten op de markt die te verdelen zijn in 4 categorieën. Er zijn pelletkachels die op de CV kunnen worden aangesloten, vrijstaande pelletkachels, inbouw versies en kachels met een kanalisatie.

Pelletkachel in combinatie met de CV

Met een pelletkachel die op de CV kan worden aangesloten kan het hele huis verwarmd worden. Omdat de kachel gekoppeld is aan de CV wordt het verwarmen tijdens het gebruik van de kachel overgenomen van de CV ketel. Dit heeft als voordeel dat je op dat moment dan minder tot geen gas nodig hebt. Er zijn ook kachels die niet alleen de woning kunnen verwarmen als ze op de CV zijn aangesloten, maar ook het water dat je in de keuken en in de badkamer gebruikt.

Vrijstaande pelletkachels

Een vrijstaande pelletkachel is er één die, zoals de naam al doet vermoeden, vrij van een muur wordt geplaatst. Dit type kan dan ook in elke ruimte en op elke plek worden geplaatst. Het is dan natuurlijk wel noodzakelijk dat er op de plek waar de kachel geplaatst wordt een rookkanaal beschikbaar is. Als dat niet het geval is, dan zal deze moeten worden aangelegd.

Inbouw pelletkachels

Een inbouw pelletkachel wordt in een muur ingebouwd. Dit kan op de plek van een bestaande houtkachel of ter vervanging van een open haard. Het voordeel hiervan is dat het rookkanaal voor de afvoer van de rook die vrijkomt al aanwezig is. Daarnaast geeft een kachel veel meer en effectiever warmte af dan een houtkachel of een open haard. Op deze manier wordt de woning dus sneller en efficiënter verwarmd.

Pelletkachels met een kanalisatie

In dit geval wordt de pelletkachel aan gesloten op een kanalensysteem dat gemaakt is om de gehele woning te verwarmen. De kanalisatie zijn buizen die op elkaar aangesloten zijn en uitkomen in de ruimtes die je verwarmd wilt hebben. Als de kachel aan staat, dan zal er warme lucht door deze buizen worden verplaatst naar de ruimtes die je wilt verwarmen. Bij een bestaande woning zonder kanalisatie is dit lastiger te realiseren omdat er dan nog een compleet systeem met buizen moet worden aangelegd. Bij nieuwbouw woningen kan dit direct tijdens de bouw worden gedaan.

blokhut bouwen

Handige tips om zelf een blokhut in elkaar te zetten

Er zijn veel winkels die verschillende soorten blokhutten en tuinhuizen aanbieden. Veel mensen zijn creatief en vinden het leuk om zo een blokhut of tuinhuis helemaal zelf in elkaar te zetten. Bij deze een paar handige tips.

Bouwtekening

Het lijkt vanzelfsprekend maar veel mensen beginnen meteen met bouwen voordat ze eigenlijk hun idee goed uitgedacht hebben. Begin als eerste met de bouwtekening. Meet de ruimte in uw tuin op en bedenk op basis daarvan een leuk concept. Maak de bouwtekening duidelijk en laat hem nog even checken voor een second opinion.

Ramen en deuren

In blokhutten komen waarschijnlijk ramen en gegarandeerd een deuren. Bedenk goed waar je deze wilt plaatsen. De deuren en ramen moeten namelijk ook nog open kunnen. Hier moet ruimte voor zijn om dit te doen. Er zijn verschillende soorten deuren zoals enkele deuren, dubbele deuren, schuifdeuren, vouwdeuren, en garagedeuren. Daarnaast is het ook nog mogelijk om te kiezen voor glasschuifwanden.

Het hout

Het hout wat je gaat gebruiken voor de blokhut is zeer belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat het hout snel gaat schimmelen of kromtrekken. Daarom wordt er geadviseerd om hout te gebruiken uit noordelijk gelegen landen. Dit hout is terug gedroogd en dit zorgt er voor dat het een betere thermische en isolerende werking heeft. Het is ook sterker hout dan groenhout.

Behandeling van de blokhut

Je wilt het liefst dat de blokhut zo lang mogelijk mee gaat. Het is daarom van belang om de blokhut goed te behandelen. Wat je kan doen is de blokhut met keteldruk laten impregneren. Hierdoor blijft het hout langer goed en gaat het minder snel schimmelen.

Isolatie van de blokhut

Als je de blokhut wilt gebruiken als verblijf of werkplaats, is het een goed idee om de blokhut te laten isoleren. De wanden naast de ramen en deuren moeten geïsoleerd worden maar ook de vloer en het dak.

verticale radiatoren

Verticale radiatoren: weer eens iets anders

Bij een radiator denken de meeste mensen al gauw aan de gebroken witte, metalen voorwerpen die langs de vloer aan de muur zijn bevestigd. Deze ‘horizontale radiatoren’ vindt je nog steeds in veruit de meeste huishoudens. Maar wil je eens iets anders? Misschien is een verticale radiator dan iets voor jou. Een verticale radiator in de kleur die past bij jouw inrichting is niet alleen ‘even iets anders’. Een verticale radiator kent ook nog eens veel voordelen.

Ruimte besparen met verticale radiatoren

Een verticale radiator is vaak smaller dan een klassieke, horizontale radiator. Hiermee kun je dus ruimte besparen. Je houdt bijvoorbeeld meer ruimte over voor het plaatsen van kasten. En dat niet alleen! Veel verticale exemplaren lenen zich perfect als rek om handdoeken aan op te hangen. Nu hoef je dus geen aparte kastruimte te hebben voor je handdoek. En is de handdoek nat? Dan is ie zo weer droog dankzij de handige ophangplek!

Ga voor een hippe en strakke uitstraling met verticale radiatoren

Verticale radiatoren hebben een hippe en moderne uitstraling ten opzichte van de horizontale varianten. Een verticaal exemplaar geeft jouw inrichting een echte boost. Veel mensen kiezen voor een verticale radiator in de badkamer. Dit is vaak een stijlvolle keuze: een verticale radiator springt immers veel meer in het oog dan een horizontale.

Ook handig als scheidingswand

Een verticale radiator leent zich ideaal als scheidingswand. Met een verticale radiator creëer je eenvoudig een extra hoekje in je badkamer. Denk bijvoorbeeld aan een plek om de wasmand te plaatsen, of een kast met andere spullen.

Bepaal zelf de stijl met verschillende kleuren en exemplaren

Zoals gezegd kiezen veel mensen voor een verticale radiator voor in de badkamer. Het is vaak mogelijk om zelf een kleur te kiezen die goed aansluit op de stijl van je badkamer. Heeft je badkamer een donkere inrichting? Dan is een donkere radiator ideaal. Heb je een strak witte inrichting? Dan is dit uiteraard ook een optie.

Overigens kan een verticale radiator natuurlijk ook op andere plekken in het huis geplaatst worden. Dit is volledig aan jou! Overleg wel altijd even met een specialist over de mogelijkheden wat betreft aansluiting.

pallet haardhout

Een pallet haardhout: genoeg hout om heerlijk te stoken

Haardhout is handig wanneer je een mogelijkheid hebt om te stoken. Wanneer het (bijna) winter is, is er niks fijner dan lekker te genieten van een knetterend haardvuur. Wanneer het (bijna) zomer is, is het heerlijk om te genieten van een vuurkorf of kampvuur in de tuin. Wanneer je eenmaal de smaak van het stoken te pakken hebt, zul je merken dat je dit graag vaker wilt doen. In dat geval is het handig om een pallet haardhout te hebben: zo heb je altijd genoeg.

Pallet haardhout nodig? Hier wat voordelen van het bestellen per pallet

Haardhout kun je in veel verschillende hoeveelheden kopen. Wanneer je het echter in grotere hoeveelheden koopt, zoals een hele pallet, zitten hier voordelen aan. Allereerst heb je meteen een flinke voorraad liggen. Daarnaast bespaar je flink wat kosten wanneer je een hele pallet koopt. Hoe meer je immers koopt, hoe goedkoper het wordt. Ook is het zo dat een pallet er vaak mooi uitziet. Wanneer je deze plaatst in de schuur of tuin, zorgt de pallet vaak voor een rustieke look.

Verschillende soorten haardhout

Wanneer je gaat voor een pallet, kun je kiezen uit verschillende soorten haardhout. Zo Kun je gaan voor essen haardhout, eiken haardhout, beuken haardhout of bijvoorbeeld eucalyptus haardhout. Het is uiteindelijk net wat je zelf wil: iedere soort haardhout heeft eigen kenmerken en eigenschappen. Het is goed om te bedenken dat wanneer je gaat voor een hele pallet, je voorlopig een flinke voorraad van de gekozen houtsoort hebt.

Tips bij het bestellen van een pallet

Ben je van plan haardhout per pallet te bestellen? Dan is het goed om de volgende zaken in acht te nemen. Allereerst is het handig om te weten of je überhaupt wel ruimte hebt voor een pallet. Een pallet kan met gemak een meter (of meer) breed zijn en twee meter hoog. Het is dus altijd goed om alvast een plekje te bedenken voor de pallet. Overigens moet het bij voorkeur gaan om een plek binnen: wanneer het hout nat wordt, kan dit het stookproces bemoeilijken. Daarnaast is het goed te weten wat je frequentie van stoken is. Wanneer je immers maar weinig stookt, is het misschien handiger om een kleinere hoeveelheid hout te bestellen.

tuin inrichten sfeer

Tips voor het inrichten van je tuin

Ben je onlangs verhuisd en ben je van plan om je tuin op de schop te gooien en vervolgens helemaal opnieuw te richten? Dat kan natuurlijk. Warentuin geeft in dit artikel een aantal tips voor het inrichten van je tuin.

Start met het maken van een plattegrond

Net zoals je een nieuw huis helemaal door de architect laat uittekenen kun je er ook voor kiezen om zelf een plattegrond te maken van je tuin. Zo kun je als het ware visualiseren en vervolgens jouw ideale tuin op papier zetten. Noteer hierin dan ook echt alles en bij voorkeur ook zoveel mogelijk op schaal. Dan kun je direct zien waar je precies allemaal wel en geen ruimte voor over hebt.

Wat kan je laten staan van je huidige tuin?

Voordat je met de herinrichting van je tuin begint, breng dan ook eens goed in kaart wat er allemaal kan blijven. Moet je compleet nieuwe tegels laten aanleggen of kunnen deze nog een aantal jaren mee voorruit. Bij een wat kleinere tuin kan het opknappen van de tegels al een grote invloed hebben op de uitstraling van de tuin.

Wat kan er allemaal geplaatst worden in jouw tuin?

De volgende stap is om eens te bedenken wat er allemaal in jouw tuin geplaatst kan worden. Dit heeft natuurlijk niet alleen met de ruimte te maken. Zo is het aantal zonuren wat de tuin heeft ook heel belangrijk. Op basis daarvan kun je dan beslissen welke planten in jouw tuin passen. Sommige moeten namelijk een bepaald aantal uren zon hebben. Wanneer dit op een bepaalde plek van jouw tuin niet mogelijk is, dan is het uiteraard zonde om de plant te plaatsen.

Plaatsen van accessoires

Wanneer dit tuin helemaal af is dan is er nog de mogelijkheid om de tuin wat op te fleuren. Dit kan onder andere gedaan worden door het plaatsen van accessoires. Hiermee kan de tuin wat extra sfeer krijgen. De accessoires kunnen natuurlijk worden afgestemd op de tijd van het jaar. Zo is het misschien wel leuk om met kerst wat lichtjes op te hangen.

 

 

statement vlaggen in tuin

Statement meubelen voor je tuin

Voor je tuin kun je een aantal meubelen en accessoires aanschaffen, om het geheel op te leuken. Maar er zijn ook statement meubelen verkrijgbaar die voor een groot deel de sfeer in je tuin bepalen of extra de aandacht trekken. Een voorbeeld hiervan is de tuinhaard; deze valt op door de omvang en de robuuste look. Daarnaast gaan jij en je gasten natuurlijk het liefst om deze haard zitten, zodat het lekker warm blijft. Maar naast de tuinhaard zijn er nog een aantal andere statement meubelen die bepalend zijn voor de sfeer en de look van jouw tuin.

Ontspannen in je tuinset

Gebruik jij je tuin het liefst alleen om plantjes, groenten en fruit te kweken? Dan zou het leuk zijn om ook af en toe een momentje in te lassen om uitgebreid van al het mooie groen te genieten. Overweeg daarom eens om een complete tuinset aan te schaffen. Deze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei verschillende uitvoeringen. Wil je de meubelen laten opvallen tussen al het groen? Kies dan voor een variant met felle kleuren voor het leuke contrast.

Hang de vlag uit

Staat een complete tuinset niet op jouw wensenlijst, maar wil je wel graag iets unieks toevoegen aan je tuin? Zet dan een vlaggenmast in je tuin. Op officiële feestdagen kan je de Nederlandse vlag laten wapperen aan de mast. Zoek in dit geval online wel even op wat het protocol is rondom vlaggen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je tuin te decoreren door een provincievlag in de vlaggenmast te hangen.

Ruimte voor planten, groenten en fruit

Eerder in deze tekst hadden we het al over je tuin gebruiken om plantjes, groenten en fruit te kweken. Dan is het wel zo prettig als je ook alle ruimte hebt om deze goed te laten groeien onder de juiste omstandigheden. Voor de liefhebbers is het nog mogelijk om een tuinkas te laten bouwen in de tuin. Zo geef jij een unieke sfeer aan je tuin, aangezien niet iedereen een kas achter z’n huis heeft staan. Houd wel rekening met waar het zonlicht vandaan komt, zodat je de gewassen die niet tegen heel veel zonlicht kunnen op tijd af kunt dekken.

 

Een haard voor buiten

Lekker buiten zitten met vrienden en familie is een van de meest relaxte dingen die er is. Soms kan een avond wel een beetje fris worden. Het biedt dan uitkomt om een tuinhaard te hebben om u lekker aan te kunnen warmen. Ook zal uw gezelschap hier blij mee zijn natuurlijk. Daarnaast is het ook goed voor de sfeer een lekker knapperend vuurtje. Het geeft een mooi gezicht en uiteraard die kenbare brand lucht, waar iedereen van houdt.

Maak van uw tuin een huiskamer

Het gaat natuurlijk allemaal om sfeer. De huiskamer is de gezelligste kamer in huis dat wilt u uiteraard ook buiten kunnen voelen. Maak het natuurlijk helemaal compleet met een tuinset die goed match bij de tuinhaard. Het klinkt wellicht wat overdreven en eventueel ook wat prijzig, maar een mooie tuin die comfortabel is kan een enorme aanwinst zijn voor uw huis. Het kleine beetje extra rust dat u verdient! Als u benieuwd bent naar een paar voorbeelden kijk dan eens thuistips.nl en huistopper.nl

Niet gevaarlijk

Is u enige overweging om het niet te doen dat het gevaarlijk zou zijn? Dit valt enorm mee. In de eerste plaats natuurlijk dat u buiten bent en het daardoor goed te behappen is met brandgevaar. U bent al buiten! Wel is het aan te raden om de buitenhaard een stuk van de huisgevel te plaatsen en er geen brandbare spullen dichtbij te houden. Dus absoluut geen houten terras of een houten omheining in de buurt van de buitenhaard houden. Dit kan gevaarlijk zijn als u een moment niet verdacht bent op de situatie. Laat u echter niet bang maken. In de meeste gevallen is het alles behalve gevaarlijk en als er iets gebeurt dan is er tijd genoeg om in te grijpen. Het is bovenal erg leuk, mooi en gezellig om het in de tuin te hebben!

Welke haard past bij u?

Haarden zijn er in alle soorten en maten. Houten haarden, ijzeren haarden, stenen haarden etc., maar welke past het beste in uw tuin. Een belangrijke vraag, want een tuinhaard kan best een grote aanschaf zijn en dan wil u natuurlijk niet de verkeerde uitgave doen. U moet uzelf ook de vraag stellen wat voor tuin u wil en welke haard daar het beste bij past. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een haard kan aan de muur of op de grond. Een haard kan rond zijn, vierkant of een andere vorm, dus er is keuze genoeg en sowieso ook een keuze die bij u en uw tuin past. Om te kijken naar wat andere mensen hebben gedaan met hun haard of tuin kun u inspiratie op doen op sites zoals huishint.nl of woonbasic.nl waar veel voorbeelden en ideeën op staan.

Omgeving van de haard

Bij het plaatsen van de haard is het natuurlijk belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de omgeving van de haard en niet alleen voor het uiterlijk, maar ook voor de brandveiligheid. Pas op met houten vloeren en planten in de omgeving aangezien de haarden vaak heel warm worden en sommige haarden slaan soms ook vuur uit. Er kan ook grote rookvorming plaatsvinden wat op zich niet gevaarlijk hoeft te zijn, maar wel als het via een open raam of deur het huis binnendringt.

Gezelligheid door de haard

Het belangrijkste wat een haard naar een tuin brengt is natuurlijk warmte, maar daarbij brengt het ook heel veel sfeer. Wie vindt het niet heerlijk om ’s avonds bij een knetterend vuurtje met elkaar genieten van de buitenlucht en de tuin. Met een buitenhaard wordt men ook aangemoedigd om de tuin niet alleen overdag te gebruiken, maar ook om er ’s avonds en ’s nachts van te genieten. Kortom: een buitenhaard kan ongelofelijk veel toevoegen aan uw tuinervaring.

Een haard in uw tuin

Wie houdt er nou niet van zijn tuin? Als je dat wel doet dan doe je iets verkeerd. Een tuin bied oneindig veel mogelijkheden dei bijna niet te overzien zijn. U kunt er een buitenkeuken in doen en lekker kokkerellen in de tuin, een speeltuin bouwen voor uw kleine kinderen om hen aan te moedigen naar buiten te gaan, een moestuin nemen om verse groenten te verbouwen, maar u kunt natuurlijk ook uw tuin omtoveren tot een tweede huiskamer waar u gezellig met familie en vrienden kunt drinken en genieten. Niet alleen een huiskamer voor overdag, maar ook voor ’s avonds met een tuinhaard bijvoorbeeld. U lekker warmen met een kop chocomelk op de lounge set aan de tuinhaard is het ideale beeld van een sfeervolle tuin.

De tuin inrichten

Van uw tuin een huiskamer maken kan natuurlijk nog wel een uitdaging zijn, maar dat maakt het juist zo leuk om de handen uit de mouwen te steken en de tuin aan te pakken. Maak van uw tuin uw droomtuin en wees niet bang om op het internet te kijken naar de ideeën die u goed kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan sites zoals www.woonaanbeveling.nl of www.woonaanwijzing.nl die vol staan met originele ideeën en voorbeelden die u kunnen voorzien van zeeën aan inspiratie. Tuinhaarden zijn er in alle soorten en maten, maar welke past het beste bij uw droomtuin. Een houten, ijzeren of stenen tuinhaard? Het zijn allerlei dingen die relevant zijn bij het inrichten van uw tweede huiskamer en het aanschaffen van een tuinhaard.

Veiligheid

Bij het bouwen van uw tuin is het natuurlijk ook belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de veiligheid. Pas op met een houten ondergrond, want een tuinhaard kan heel erg warm worden. En hoe dicht kunt u de haard bij het huis plaatsen?

tuininspiratie

Tuininspiratie: de leukste tuintrends voor deze zomer

De zomer komt er weer aan, dus we gaan weer lekker de tuin in. Tijd om de tuin weer een beetje op te knappen. Heb je ook nodig tuininspiratie nodig? Lees dan verder, want wij zetten de leukste tuintrends van deze zomer voor je op een rijtje.

Terrasoverkapping

De tuin wordt steeds meer een verlengstuk van het huis. Steeds meer mensen kiezen daarom voor terrasoverkappingen. Onder een terrasoverkapping zit je lekker buiten met al het comfort van binnen. De overkapping houdt warmte vast, dus het is minder koud en niet onbelangrijk: je zit droog als het regent. Een terrasoverkapping zorgt er dus voor dat je veel vaker buiten zit. Creëer onder je overkapping een knusse zithoek met fijne loungebanken of een Loungestoel zodat je hier lekker kunt relaxen tot ‘s avonds laat.

Veel verlichting

Verlichting is heel belangrijk om je tuin gezellig te makken. Lichtslingers en lichtsnoeren zijn deze zomer erg populair. Hang ze in de schutting of in de heg of aan je terrasoverkapping voor een gezellig effect. Zet lantaarns op de grond neer en steek kaarsen aan op tafel. Verlicht ook de donkere hoekjes van je tuin, zodat je tuin groter lijkt dan dat hij eigenlijk is.

Jacuzzi

Een jacuzzi is deze zomer helemaal modern. Voor veel mensen is het te duur om een jacuzzi te kopen, maar tegenwoordig kun je ook een opblaasbare jacuzzi aanschaffen. Deze zijn veel minder prijzig en je kunt ze makkelijk opruimen en verplaatsen. Wat is er nou fijner dan lekker in het zonnetje liggen badderen. Heerlijk toch?

Aluminium tuinmeubelen

Deze zomer zien we veel aluminium tuinmeubelen. Zo zie je aluminium, tuinbanken, ligstoelen en tafels. Aluminium is heel stevig en is bestand tegen alle weersomstandigheden. Bovendien ziet het er strak en sjiek uit. Meestal zijn de aluminium meubels zwart, maar je kunt ook kiezen voor andere kleuren.

Kijk voor meer inspiratie is bij Fonteyn


Post navigation