Elektrische verwarming of toch Gasradiatoren

Heb jij ook geen idee of je het best elektrische of toch gasradiatoren nodig hebt? Geen paniek! In deze blog zal ik je helpen om de meest geschikte optie te kiezen voor jouw situatie. Het is namelijk niet altijd even eenvoudig om te bepalen welke optie beter is. Er zijn veel factoren die bepalen wat goedkoper en efficiënter is. Dus, voordat je bepaalt welke radiator je gaat nemen, zijn hier enkele dingen om over na te denken.

Onderhoudskosten

Over het algemeen zijn gasradiatoren vaak aanzienlijk goedkoper om te gebruiken en zijn ze vooral goed in het opwarmen van grote open ruimtes. Deze gasradiatoren hebben daarom bewezen een goede keuze te zijn voor bijvoorbeeld de woonkamer en slaapkamer. De initiële kosten en de installatie kunnen echter erg lastig zijn. Daarom zijn hier wat zaken die je zeker moet overwegen bij het afsluiten van gasverwarming:

  • De installatie van de ketel kan er veel geld kosten
  • Ketels en centrale verwarming op gas moet om de zoveel tijd gecontroleerd worden

Flexibiliteit

Qua flexibiliteit heeft elektrische verwarming een aantal voordelen tegenover gasverwarming. Elektrische verwarmingssystemen kunnen namelijk gemakkelijker verplaatst worden dan gasradiatoren. Ook kunnen ze eenvoudiger aan en uit worden gezet en hebben ze lagere installatiekosten. De installatie van een elektrische verwarming kan binnen enkele minuten geregeld worden. Als laatst heb je in het geval van elektrische verwarming geen last van leidingen die om en door het huis heen lopen.

Isolatie

Bij zowel elektrische verwarming als gasradiatoren is het belangrijk om het huis goed te isoleren. Een goed geïsoleerd huis verliest namelijk minder snel haar warmte. Mocht je geen langdurige verwarming nodig hebben is het in de meeste gevallen interessant om gebruik te maken van een elektrische verwarming. Deze kan je namelijk sneller aan en uitzetten. De gehele isolatie van het huis kan je verder verbeteren door warmtelekken van het huis op te sporen en te dichten.

Over het algemeen is mijn mening dat een elektrische verwarming in veel situaties een goede oplossing is. Mocht je een groot huis hebben, toegang tot een schoorsteen en al een goede ketel geïnstalleerd hebben, dan is gasverwarming waarschijnlijk de beste optie voor jou. Dit betekent echter niet dat de elektrische kachel moet worden afgedaan voor alleen de garage of zolderkamer. De elektrische kachel blijft namelijk een stuk goedkoper, eenvoudiger te installeren en is er geen toegang tot een schoorsteen vereist.