Energie besparen? Dat doe je zo
Het leven is duur. Daar zjin we het allemaal over eens. Als je bovendien nog eens kinderen hebt, kan je maandelijkse rekening behoorlijk de lucht inschieten. Wil jij ook je kosten beperken? Dan heb ik hier een goede tip: check je energierekening.
Goedkoop én verantwoord
Heb jij een hart voor het milieu? Dan kun je gerust overschakelen naar groene energie. We zijn in een tijdperk gekomen waarin groene energie al stukken goedkoper is geworden. Wil je verschillende soorten energie vergelijken? Dan kun je simpelweg websites raadplegen waar je gemakkelijk kunt zien welke energie goedkoop én duurzaam is.
Overstappen? Piece of cake
In het verleden was het een enorme klus om van energiemaatschappij te veranderen. Gelukkig is dat tegenwoordig een stuk simpeler geworden. Zoek een goedkopere energieleverancier en meld je bij die maatschappij aan. Het enige wat je moet vermelden is je huidige meterstand en je oude energieleverancier. Eens dit gebeurd is, wordt je oud contract beëindigd en de eindafrekening opgemaakt.
Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?
Er bestaat een variatie aan websites om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Via een website zoals Energievergelijker kun je op een gemakkelijke manier groene en grijze energieleveranciers vergelijken. Deze website werkt het best om gas en elektriciteit te vergelijken. Je kunt je persoonlijk verbruik terugvinden op je jaarnota. Als je deze niet in de buurt hebt, kun je dit vaak ook online terugvinden op de website van je energiemaatschappij.
De adder onder het gras
Houd er rekening mee dat het niet altijd mogelijk is om meteen over te stappen naar een nieuwe leverancier. Je sluit met zo’n maatschappij namelijk een contract af voor een bepaalde periode. Vaak is dit een periode van 1 of 2 jaar. Indien je wil overstappen vóór het contract ten einde loopt, dan is er sprake van een contractbreuk. Als dit het geval is, bestaat de kans dat je een boete moet betalen. Zo’n boete bedraagt minimum 50 euro, maar kan oplopen tot wel 200 euro. Indien je vreest voor zo’n boete, kun je best even informeren bij je nieuwe energiemaatschappij. Soms nemen zij die kosten voor hun rekening zodat jij zonder zorgen kan overstappen. Mocht dit niet het geval zijn, reken je best even uit als de overstap nog voordelig is. Indien de boete alles alleen maar extra kostelijk maakt, kun je best wachten tot je oud contract is afgelopen. Is het nog steeds voordeliger, zelfs mét de boete inbegrepen? Dan raad ik je met plezier aan om over te stappen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je kosten verminderen en niet nog extra de lucht inschieten.