Het gebruik van beukenhout als brandhout

Wanneer je een open haard of een houtkachel hebt, is het belangrijk om een houtvoorraad aan te leggen. Vooral als de winter er aankomt moet je toch een behoorlijke voorraad hebben om de winter door te komen. Het kan zijn dat je de open haard of houtkachel niet als hoofdhaard hebt, dan is een enorme voorraad niet nodig en occasioneel wat hout aanschaffen als je behoefte hebt aan een gezellig vuurtje. Er zijn verschillende soorten hout die geschikt zijn als brandhout.

Soorten brandhout

Brandhout valt grofweg in te delen in naaldhout en loofhout. Voor een open haard of houtkachel wordt loofhout aangeraden. Loofhout zijn houtsoorten, als eikenhout, beukenhout en berkenhout. Dit is hout is namelijk veel veiliger om te stoken dan naaldhout. Loofhout laat de houtgassen veel sneller vrij, waardoor het vuur heel rustig brandt. Ook brandt loofhout veel langer. Als naaldhout, zoals dennenhout of sparrenhout eenmaal brandt, dan kan het behoorlijk knetteren en kunnen deeltjes wegspringen. Een haardscherm is daarom aan te raden om schade te voorkomen. Naaldhout brandt ook veel sneller op.

Eigenschappen beukenhout

Beukenhout is een belangrijke houtsoort die als brandhout gebruikt kan worden. Het wordt niet enkel als brandhout gebruikt. Dit hout leent zich er ook uitstekend voor om gebruikt te worden in meubels. De beuk komt in vrijwel heel Europa voor en is een snelgroeiende boom. Als je beukenhout gebruikt, dan weet je ook dat je ecologisch goed bezig bent, want Europese bossen worden aangevuld met nieuwe bomen. Hout van de beuk is lichtgeel van kleur.

Beukenhout als brandhout?

Hout van de beuk heeft een hoog warmtegevend vermogen en is daarom uitstekend als brandhout te gebruiken. Hoewel het vochtgehalte in de beuk niet zo hoog is, wordt aangeraden om dit hout wel goed overdekt op te slaan. Als het in een natte omgeving blijft liggen is de kant op rotten aanwezig en kan het brandvermogen verliezen. Een voordeel is wel dat het hout erg snel droogt, dus wanneer nodig kun je het hout snel gebruiken.