Het vinden van de goedkoopste inboedelverzekering

De meeste verzekeringen zijn zeer overzichtelijk en duidelijk, dus daar kan amper enig misverstand over bestaan. Als we kijken naar de inboedelverzekering dan is dat zeker anders. Er is onderling nogal wat verschil tussen de verzekeringen die de verzekeraars aanbieden. Dat gaat helemaal op voor waterschade en schade waaraan je zelf eventueel schuld hebt. Bij geen enkele andere verzekering is het zo belangrijk om je niet alleen te laten leiden door de prijs. Zoek dus niet alleen de goedkoopste inboedelverzekering, maar die met de beste prijs- kwaliteitsverhouding. 

Op jacht naar de goedkoopste inboedelverzekering

Langzaam maar heel zeker kruipen we weer richting het einde van dit jaar. Behalve kerstbomen, champagne en vuurwerk, is dit ook de periode om over te stappen van  een verzekeraar. Sinds enige jaren gaan mensen er aan het einde van het jaar echt even voor zitten. Ze vergelijken dan hun huidige verzekering en vooral de prijs met die van een andere aanbieder. Het is altijd goed dit te doen en er de tijd voor te nemen. Vaak kun je prima geld besparen. Vergeet echter niet om ook op kwaliteit te blijven letten. Dat geldt zeker als je zoekt naar de goedkoopste inboedelverzekering.

Check niet alleen de prijs, maar bekijk ook de polisvoorwaarden

De goedkoopste inboedelverzekering? Het is belangrijk om de lage prijs, naast de polisvoorwaarden te leggen. Check wat wel en niet gedekt wordt, want soms kan het beter zijn meer wat meer euro’s per maand neer te tellen in de wetenschap dat je wel prima gedekt bent. Overigens is de inboedelverzekering toch best een lastige verzekering. Er zijn vrijwel altijd losse eindjes. Bovendien verlies je altijd, ook al heb je de goedkoopste inboedelverzekering afgesloten. De emotionele waarde van spullen namelijk, is niet in geld uit te drukken.

Schade als gevolg van brand, storm blikseminslag, water en diefstal

Wat is eigenlijk de goedkoopste inboedelverzekering? Een inboedelverzekering is een verzekering de schade aan de inboedel, je huisraad dus, samen met de meubilering en stoffering dekt en vergoed. Dan moet er schade aan je inboedel ontstaan zijn als gevolg van brand, diefstal, waterschade, vallen, stoten en storm. Hoewel de meeste verzekeraars uitgaan van dezelfde basisprincipes, is er toch altijd weer verschil. Wat bij verzekeraar A wel gedekt en vergoed wordt, hoeft dat bij een ander niet te zijn. Behalve de schade overigens, ben je ook meteen verzekerd voor de kosten die gemaakt worden voor het opruimen van de schade en ben je verzekerd tegen de kosten die eventueel gemaakt worden om verdere schade te voorkomen.

Verschillen zijn er genoeg. Dat ga je wel merken als je zoekt naar de goedkoopste inboedelverzekering en ook de polisvoorwaarden vergelijkt.

De schade die je zelf aanricht

Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat je niet altijd verzekerd bent voor de schade die je zelf aanricht. Dat geldt zeker als er sprake is van slecht onderhoud en illegale activiteiten. Bovendien is er tussen de verzekeraars ook verschil te herkennen in het omgaan met natuurschade. Het is allesbehalve zeker dat je met een inboedelverzekering ook gedekt bent tegen de schade als gevolg van een verzakking, een aardbeving of een instorting van de grond. Behalve de prijs die je checkt als je de goedkoopste inboedelverzekering zoekt, check je ook de polisvoorwaarden. Daarin staat namelijk steeds precies wat wel en niet onder de verzekering val. Vervolgens is het aan jou wat je kiest. Overigens is het altijd beter niet alleen de goedkoopste inboedelverzekering te zoeken. Zoek liever naar de inboedelverzekering met de beste prijs- kwaliteitsverhouding.

De standaard en de allrisk inboedelverzekering

Als je kijkt naar de goedkoopste inboedelverzekering, dan kom je vrijwel altijd uit bij de standaard verzekering. Je kunt je echter ook allrisk of inboedel compleet verzekeren. In dat geval is zo goed als alles gedekt, vaak ook die zaken die je als eigen schuld zou kunnen omschrijven. Uiteraard is het afsluiten van deze verzekering wel wat duurder.

Veertig procent van de nieuwwaarde

Belangrijk bij de goedkoopste inboedelverzekering is de verzekerde som. Over die som betaal je de maandelijkse premie en dat is ook meteen het maximale dat uitbetaald zal worden mocht je met fikse schade te maken hebben. De verzekerde som is best moeilijk vast te stellen. Je hebt te maken met nieuw- en dagwaarde en het vergt kennis om de waarde in te kunnen schatten. De nieuwwaarde wordt vaak alleen uitbetaald als iets ook daadwerkelijk nog tenminste 40 procent van de nieuwwaarde waard is. Verder heb je zaken  waarvoor standaard de dagwaarde uitgekeerd worden terwijl verzekeraars verschil maken met de spullen in je tuin of schuur. 

Taxateur of inboedelwaardemeter

Daarom wordt ook wel een taxateur ingeschakeld. Nog heel veel meer mensen maken echter gebruik van de inboedelwaardemeter. Dit is een formulier die de verzekeraar je uit kan reiken. Je hoeft eigenlijk alleen maar in te vullen hoe de gezinssituatie precies is, wat het netto maandinkomen is en wordt gevraagd naar de oppervlakte van je huis. Op basis van je antwoorden wordt door de verzekeraars een gemiddelde aangehouden en dat is dan de verzekerde som. De meeste verzekeraars werken aan de hand van het inboedelwaardemeter formulier.

Lees hier verder als je op zoek bent naar een goedkope inboedelverzekering!

Emoties worden niet vergoed

Heb je de goedkoopste inboedelverzekering gevonden? Is er ook sprake van goede voorwaarden? Dan kun je dus overstappen, iets wat je voor het einde van het jaar moet doen. Maar in feite wordt alles voor je geregeld. Als je aangeeft over te willen stappen, dan wordt dit voor je geregeld. De huidige verzekeraar wordt ingelicht en alles wijst zich verder vanzelf. Hoe goed je ook verzekerd bent, als je te maken krijgt met brand of andere ernstige schade. Dan kom er altijd bekaaid af. Wat dacht je van erfstukken en de emotionele waarde die jij aan bepaalde spullen hecht? Want die worden door geen enkele verzekering gedekt. De inboedelverzekering is dus al met al best complex. Nog meer dan dat voor andere verzekeringen geldt, zijn de polisvoorwaarden erg belangrijk. Eigenlijk kun je alleen aan de hand van de inhoud van je polis al dan niet zeggen of een verzekering goedkoop is.

Benieuwd naar het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering?