Hoe hang ik een elektrische terrasverwarmer op?

Wil je langer van je tuin genieten, ook al wordt het koel? Dan kun je natuurlijk onder een deken kruipen. Maar een betere optie is een elektrische terrasverwarmer. Je bepaalt zelf welke verwarming het beste bij je past op basis van je situatie. Maar als je er een hebt gekocht, waar hang je hem dan op? In dit artikel kun je lezen hoe je een elektrische terrasverwarmer monteert en waar je op moet letten.

Wat is de beste plek voor mijn kachel?

Er is geen antwoord op deze vraag die voor iedereen geldt. De plaats waar je de kachel installeert is volledig afhankelijk van je tuinsituatie en de te verwarmen ruimte in het bijzonder. In het algemeen is het aan te raden om de kachel zo te installeren dat hij naar je gezicht toe straalt. Mensen ervaren warmtestraling van voren vaak als fijner. Denk maar aan de warmtestraling van de zon, wij zitten hier vaak het liefst met ons gezicht naartoe. Het kan zijn dat het niet altijd handig is om de kachel aan de voorkant te hangen en dat is prima. Het is geen vereiste, alleen een extra tip.

Ophanghoogte

Er zijn richtlijnen voor de hoogte van je terrasverwarmer. Het is geen goed idee om je terrasverwarmer op een willekeurige hoogte te installeren. Als je je niet aan de richtlijnen houdt, dan kan het zijn dat je de warmtestraling minder goed ervaart of dat je het te warm krijgt. Houd je daarom altijd aan de richtlijnen. Lees hier meer tips wat betreft het plaatsen van apparatuur in je tuin, zoals een buitendouche.

Je kunt natuurlijk ook andersom naar de richtlijnen kijken. Als je bijvoorbeeld gebonden bent aan een bepaalde hoogte, dan stel je het vermogen in op basis van de ophanghoogte. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld je kachel boven je raam hangt. Zorg ervoor dat je de kachel niet direct boven je raam hangt. Je kunt het beste 10 centimeter tussen het kozijn en de kachel houden. Dan zie je hem niet aan de binnenkant hangen.

Brandgevaar

Je kunt elektrische kachels op vele soorten plafonds of muren monteren, maar niet alle materialen zijn hiervoor geschikt. Kunststof vervormt bijvoorbeeld als de temperatuur te hoog wordt. Een houten wand is prima, mits je de standaardbeugels gebruikt om je terrasverwarmers op te hangen. Steen is het sterkste materiaal, maar gebruik de juiste pluggen en schroeven om je kachel op te hangen. De kans is groot dat hij loskomt van je bakstenen muur. Hou als richtlijn voor jezelf dat je altijd een afstand van 45 centimeter hebt tussen je terrasverwarmer en je plafond. Om zeker te zijn kun je natuurlijk altijd de aanbevolen afstand in de bijgevoegde handleiding controleren.

Aansluiten

Genoeg om rekening mee te houden voordat je de kachel bevestigt. Het is verstandig om hier goed naar te kijken. Als hij eenmaal hangt, moet je hem niet meer zo snel verplaatsen. Een wand-/plafondbeugel wordt standaard geleverd met elektrische kachels. Meestal heb je niets anders nodig.

Afstand

Soms heb je meerdere terrasverwarmers nodig om je kamer te verwarmen. Het is belangrijk dat je ze niet te ver uit elkaar hangt. Als je ze binnen ongeveer 80 centimeter van elkaar hangt, creëer je een overlapping van warmtestraling. Mensen die binnen deze overlapping zitten, ervaren de warmte intensiever. Als je de terrasverwarmers te ver uit elkaar hangt, is er geen overlap en werken ze apart.

Hoe zorg je ervoor dat je stoppen niet doorslaan?

Nu je de montagelocatie hebt bepaald, sluit je de kachel aan. Een standaard huisinstallatie heeft groepen van 16 ampère. Op zo’n groep sluit je apparaten aan met een totaal vermogen van 3600 watt. Terrasverwarmers met een hoog rendement hebben bij het inschakelen een zogenaamde piekstroom nodig. Voor een fractie van een seconde is die piekstroom hoger dan 16A. Sommige installaties kunnen deze piekstroom niet verwerken met als gevolg dat de zekering in je meterkast uitvalt. 

Lees meer op: https://dewoontuin.nl/