Houtkachel kopen? Hier moet je op letten

Het is een warme zomerse dag geweest. Je zit nog lekker in de tuin te genieten met een glas wijn, maar dan begint het toch een beetje fris te worden. Met een tuinkachel kun je tot in de late uurtjes buiten blijven zitten. In de zomer is dit natuurlijk ideaal, maar ook in de herfst en in het voorjaar kun je heerlijk buiten zitten. Wil je graag een houtkachel voor in de tuin kopen? Wij geven je drie tips die je kunnen helpen bij de aanschaf van een tuinhaard. 

Verschillende soorten buitenhaarden

Je bent eruit: je wilt graag een tuinkachel. Een tuinkachel is een houtkachel voor buiten. Zo kun je op frisse zomeravonden nog steeds genieten van de mooie tuin. Je hebt de keuze uit drie verschillende buitenhaarden, namelijk:

  • Houtkachels
  • Gashaarden
  • Elektrische tuinkachels

Houtkachels zijn ideaal voor op het terras. Ze zijn namelijk erg sfeervol en geven genoeg warmte af. Ook zal de brandlucht niet in je kleren gaan zitten. Op kachelmaterialen.com vind je verschillende soorten tuinkachels en diverse benodigdheden voor het stoken van een sfeervol vuurtje. 

Het gebruik van de kachel

Er zijn dus een aantal verschillende soorten buitenhaarden waar je uit kunt kiezen. Als je een houtkachel gaat aanschaffen, moet je je eerst afvragen waar je deze haard voor wilt gebruiken. Is het voor de gezelligheid? Of moet de houtkachel je juist goed kunnen verwarmen? De manier waarop je de kachel gebruikt, bepaalt het type en de grootte van de haard. 

Wil je graag een mooi vlammenspel zien en wil je niet al te veel tijd steken in het laten branden van de haard? Dan kun je het beste gaan voor een buitenhaard op hout. Is de houtkachel meer bedoeld voor het creëren van sfeer op het terras? Dan raden we je aan om een gashaard of een haard op bio-ethanol aan te schaffen. Deze zijn erg gebruiksvriendelijk.

Plaats van de houtkachel

Als je hebt nagedacht over het gebruik van de kachel, kun je een plaats voor de tuinhaard gaan kiezen. Je zult rekening moeten houden met een aantal aspecten als je de houtkachel gaat plaatsen.

  • Let op de wind

In Nederland hebben we bijna altijd wel te maken met wind. Houd rekening met de wind in je tuin als je een houtkachel gaat plaatsen. 

  • Afstand bewaren

Het is belangrijk dat je voldoende afstand houdt van brandbare materialen als je een houtkachel gaat plaatsen. Je kunt banken en tafels plaatsen rondom de kachel, maar houd wel genoeg afstand.

  • Onder een afdakje

We raden je aan om de houtkachel onder een afdakje te plaatsen. Door vocht en regen kan de haard namelijk gaan roesten en dit is natuurlijk erg zonde.