Informatie aanvragen over zonnepanelen

Sinds enige tijd is er steeds meer vraag naar zonne-energie als alternatief voor de elektrische energie die door concessiehouders wordt geleverd. Maar weet je hoe deze hernieuwbare energie, die tegenwoordig in veel huizen en bedrijven aanwezig is, wordt opgewekt? Een van de belangrijkste verantwoordelijken hiervoor zijn de fotovoltaïsche panelen of zonnepanelen, die een zeer belangrijk onderdeel van een fotovoltaïsch systeem vormen. Wat dacht je ervan om er meer over te begrijpen via dit artikel door informatie van zonnepanelen te krijgen? 

Wat is een fotovoltaïsch paneel?
Fotovoltaïsche panelen zijn onderdelen van een zonne-energiesysteem die de energie van de zon kunnen omzetten in elektriciteit. Net als autoaccu’s voorzien zonnepanelen een huishouden van de juiste hoeveelheid energie. De efficiëntie ervan wordt gemeten aan de hand van het percentage zonne-energie dat het oppervlak van het paneel bereikt en wordt omgezet in elektrische energie voor verbruik.

Hoe hoger het rendement van een fotovoltaïsch zonnepaneel, hoe meer Watt per vierkante meter een systeem kan opwekken. De fotovoltaïsche cellen van de panelen zijn als een lichtsensor, die licht aantrekt om te worden opgeslagen. Fotovoltaïsche zonnepanelen kunnen worden geproduceerd in verschillende voltages en afmetingen voor verschillende toepassingen.

Een economische oplossing op lange termijn
Investeren in een fotovoltaïsch paneel en zonne-energie is een steeds betaalbaarder optie geworden, dankzij stimuleringsmaatregelen van de overheid om de installatiekosten te verlagen. Geschat wordt dat de investering in ongeveer 6 jaar is terugverdiend.

Een ander groot voordeel is dat men door zonne-energie te gebruiken ook onafhankelijk wordt van de concessiehouders van elektrische energie, die vaak sterk in tarief variëren. Onderzoek op dit gebied is er ook op gericht goedkopere materialen te kunnen gebruiken bij de bouw van een zonne-energiesysteem zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en efficiëntie.

Hoe werkt het?
Fotovoltaïsche zonnepanelen bevatten cellen die gemaakt zijn van halfgeleidermaterialen. De deeltjes van de zon, ook wel fotonen genoemd, wekken bij hun botsing met de atomen van het silicium dat het zonnepaneel bekleedt, elektrische stroom op door de verplaatsing van elektronen. De stroom wordt gebruikt om een batterij op te laden.

Monokristallijn silicium fotovoltaïsch zonnepaneel
Dit type fotovoltaïsch paneel is het paneel met het zuiverste silicium en heeft daarom de hoogste rendementspercentages, die bij de modernste exemplaren meer dan 20% bedragen. Ze zijn kleiner en nemen weinig ruimte in. Ze zijn duurder door al hun voordelen, maar ter compensatie hebben ze een zeer lange levensduur. 

Polykristallijn silicium fotovoltaïsch zonnepaneel
De polykristallijne silicium zonnepanelen zijn goedkoper dan de mono kristallijne die hierboven zijn genoemd. Zij worden vervaardigd door de fusie van ruw silicium. Het hele proces is sneller en dus goedkoper te produceren dan mono kristallijne panelen. Hierdoor is ook het rendement lager, tot ongeveer 15%, waardoor ze meer ruimte innemen. Het is niet erg geschikt voor streken met zeer hoge temperaturen, omdat dit de weerstand van het materiaal kan aantasten.

Bron: www.dakscanzonnepanelen.nl