Kun je het plaatsen van nieuwe sloten ook zelf doen?

Het plaatsen van nieuwe sloten kan best een lastig proces zijn. Maar het goed beveiligen van je huis of je bedrijf is ontzettend belangrijk. Een onjuiste installatie van het slot kan als je van huis bent leiden tot een inbraak of erger nog, het kan zelfs leiden tot een huisinvasie (een inbraak terwijl de bewoners thuis zijn). De levens van jou en jouw dierbaren en jullie bezittingen kunnen zo worden bedreigd. Het plaatsen van nieuwe sloten moet met precisie gebeuren en dit moet ook de eerste keer heel goed worden gedaan. Dus bekijk, wanneer je deze klus wel en wanneer NIET, zelf moet doen.

Denk bij een doe-het-zelf project altijd aan het volgende: als je twijfelt over je vermogen om het project van het begin tot aan het eind goed uit te voeren, begin er dan niet aan. Je kunt het je niet veroorloven om fouten te maken als je leven en je bezittingen op het spel staan. Je kunt het je dus ook niet veroorloven om sloten te installeren en dan halverwege te ontdekken dat je de klus niet aankunt, waardoor de deur niet meer afgesloten kan worden. Het in de arm nemen van een professionele slotenmaker kan echt het verschil maken. Zelf aan de slag gaan en zo wat geld besparen, is waarschijnlijk het risico niet waard.

Een andere overweging, die je moet maken bij het plaatsen van sloten, is het type slot dat je gaat gebruiken. Sommige soorten sloten, zoals bijvoorbeeld cilindrische sloten, zijn gemakkelijker en eenvoudiger te installeren dan een insteekslot. Het plaatsen van een cilindrische slot vereist minder veilen en boren, dan het plaatsen van een insteekslot. Insteeksloten vereisen het doorboren van een holte in het deurkozijn. Dit vereist op zijn minst een basiskennis van het boren in hout en niet iedere doe-het-zelver weet hoe dit moet. Als je toch je sloten zelf wilt gaan installeren, overweeg dan VOORDAT je begint deze checklist :

  1. Lees voor het plaatsen de instructies zorgvuldig. Lees ze indien dat mogelijk is voordat je het product koopt. Zorg ervoor dat je ook van tevoren weet welke materialen en gereedschappen je nodig hebt.
  • Lees en begrijp het garantiebewijs. De meeste sloten worden geleverd met een soort garantie. De garantie kan echter ongeldig worden als het slot kapot is of niet goed functioneert vanwege een onjuiste installatie van het slot. Zorg er niet zelf per ongeluk voor dat je geen garantie meer hebt.
  • Overleg met een deskundige of in ieder geval een meer ervaren doe-het-zelver. Als je iemand kent, die bereid is om gratis advies te geven, bespreek dan eerst je project met hem/haar.
  • Controleer je verzekering. Zorg ervoor dat je verzekering, zelfs als je zelf sloten installeert, een inbraak nog steeds dekt.

Ben je opzoek een sleutelmaker met 24h nooddienst in Eindhoven? Dan bezoek onze website!