Last van opstijgend vocht? Dit kan je ertegen doen!

Vocht in je huis kan erg vervelend zijn en bovendien is het slecht voor je huis én je gezondheid. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je ertegen kunt doen. We sommen ze voor je op!

 De muren injecteren

Dit is de meest gebruikte methode om opstijgend vocht te bestrijden. Als je kiest voor een muurinjectie, dan worden de muren geïnjecteerd met een vochtwerend product. Net boven het grondniveau worden eerst gaten geboord van zo’n 10 à 12 centimeter groot. Die gaten worden dan opgevuld met een vochtwerende vloeistof. De vloeistof zet uit in het metselwerk en houdt opstijgend vocht tegen. Daarna moeten de muren uitdrogen en opnieuw bekleed worden. Kan je je muren zelf injecteren? Hoewel muurinjecties simpel lijken, is het toch niet aangeraden om dit zelf te doen. Muurinjecties vereisen een bepaalde kennis en handigheid, als je geen handige Harry bent, dan kan je beter een professional inhuren.

 Het plaatsen van ventilatieroosters

Je kan er ook voor kiezen om ventilatieroosters in je huis te plaatsen. Elementen met een keramische koker worden dan in de vochtige muren geplaatst. Deze elementen hebben openingen, die zorgen voor een luchtstroom in de aangetaste muur. Er ontstaat een koudeburg waarin het vocht kan wegtrekken naar buiten. Dit systeem is erg handig, maar kan enkel toegepast worden bij opstijgend vocht in de buitenmuur. De kokers zijn ook zichtbaar. Het is dus niet altijd de beste manier om vocht te bestrijden!

De muren onderkappen

Een andere manier om opstijgend vocht aan te pakken, is door de muren te onderkappen. Dat wil zeggen dat je horizontale sleuven in het metselwerk freest of kapt. In de vrijgekomen ruimte wordt er dan een vochtkering aangebracht die opstijgend vocht tegengaat. Dit is intensief werk, waar veel stof en schade bij komt kijken. Nadat de muren onderkapt worden, moeten ze ook opnieuw afgewerkt worden. Dat brengt heel wat kosten met zich mee. Vaak wordt er pas voor een onderkapping gekozen bij grotere renovatiewerken.