Mogelijkheden bij het financieren van een verbouwing

In dit artikel geven wij meer uitleg over het lenen van krediet voor een verbouwing. Huizenbezitters hebben namelijk het nadeel dat zij hun woning zelfstandig moeten onderhouden, in tegenstelling tot een huurwoning. Een keuken of douche moet bijvoorbeeld eens in de tijd vervangen worden, en dit kost uiteraard geld. In het geval je al een tijd lang aan het sparen bent, zal het financieren niet zo’n probleem zijn. Wie geen voldoende eigen middelen heeft, zal een tweede hypotheek moeten nemen of een lening kunnen afsluiten.

Een tweede hypotheek aanvragen

Het afsluiten van een hypotheek heeft als nadeel dat er een aantal belangrijke voorwaarden zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Men krijgt te maken met een aantal eisen waar je aan moet voldoen. Namelijk:

  • De waarde van de woning moet hoger zijn dan de lopende hypotheek
  • De kosten van een tweede hypotheek zijn hoog (advieskosten, notariskosten, taxatiekosten)
  • Het aanleveren van een groot aantal formulieren, zoals een werkgeversverklaring, loonstrookjes van de afgelopen jaren en een taxatierapport.

Persoonlijke lening afsluiten

Met een persoonlijke lening kun je eenmalig een bedrag naar keuze lenen dat je in één keer krijgt uitbetaald. De looptijd en de rente leggen we bij de persoonlijke lening vooraf vast. Zo weet je precies hoeveel je elke maand betaalt en wanneer je lening is afgelost. Een persoonlijke lening geeft daarom zekerheid. Naast een lening afsluiten is een lening oversluiten ook mogelijk bij een persoonlijke lening.

Verbouwen door middel van een persoonlijke lening

Als de verbouwingskosten onder de 15.000 euro bedragen, is geld lenen via een consumptief krediet het voordeligst. Een goed voorbeeld van consumptief krediet is dan ook een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening biedt renteaftrek, in tegendeel tot een doorlopend krediet. Bij de keuze voor een persoonlijke lening zijn de kosten dus lager en is het bedrag sneller terugbetaald.

Het nadeel van een lening is dat de rente van consumptief krediet hoger is dan de hypotheekrente. Bijvoorbeeld bij een geinvesteerd bedrag van 15.000 euro. De laagste leenrente is in dit geval 4,4%, terwijl bij hypotheken een 10-jaar contract de rente over het algemeen overal minder is dan 3%. Daar staat wel een kostenvoordeel tegenover. Voor het afsluiten van een tweede hypotheek lopen de kosten op tot een aantal duizend euro. Daarentegen betaald je voor het afsluiten van een persoonlijke lening geen extra kosten. Ook is de looptijd van een lening korter dan bij een hypotheek. Aan de ene kant zijn dus de maandlasten iets hoger, maar aan de andere kant is de afgesloten lening eerder afgelost. Het vergelijken van een lening is een handige eerste stap voor het afsluiten van een persoonlijke lening.