Planten voor in de tuin

De juiste bomen kopen voor in de tuin kan een lastige opgave zijn. Er valt zoveel te bekijken, en te overdenken voordat een beslissing genomen kan worden. Bomen verplaats je niet eventjes, dus vooruitkijken in de tuin is zeker regeren.

Coniferen kopen is iets wat van te voren rustig bekeken moet worden, want er bestaan honderden soorten coniferen. Soorten die het meest gebruikt worden voor erfafscheidingen zijn op twee handen te tellen. Tevens moeten er goede voorbereidingen worden getroffen voor het plaatsen van de coniferen want water en afwatering zijn belangrijk. Een conifeer hoeft niet altijd als erfafscheiding te worden gebruikt, het zijn fijne bomen die in hun eentje ook prachtig staan.

Niet alleen kleuren zoals groen, geel en blauw, en verschillende verkrijgbare groottes , maar ook de hoeveelheid coniferen kunnen van te voren worden bepaald. Met drie coniferen per meter kom je een heel eind, want ze groeien keurig naar elkaar toe. Maar het ligt er maar net aan waar de coniferen voor gebruikt moeten gaan worden. De meeste soorten zijn wintervast en een paar zijn dat niet. Een groene haag in de winter geeft zeker een aangenaam beeld, maar een boom die elk jaar opnieuw groen wordt geeft ook een mooi en boeiend schouwspel.

Elke boom een goede ondergrond

De thuya- of een leylandii-conifeer verschillen van aard. Het karakter van de bomen biedt mogelijkheden voor de tuinder om het verlangde resultaat te bereiken. Een langzame of trage groeier, zoals de thuya, is een conifeer die minder vaak gesnoeid hoeft te worden dan bijvoorbeeld de leylandii. Een snelgroeier biedt daarentegen weer de mogelijkheid om een erfafscheiding aanzienlijk sneller dicht te krijgen. De verschillende soorten coniferen groeien allemaal anders. Kegelvormig of met brede uitlopende takken, stuk voor stuk zijn het vriendelijke zachte bomen.

Het is daarom net wat de klant wenst. Maar, een randvoorwaarde voor elke boom is dat de ondergrond geschikt moet zijn, en dat er voldoende water is om de boom te laten groeien. De bomen worden meestal geplant in een greppel waarin onderin, zand of kiezels zijn aangebracht om een goede afwatering te bewerkstelligen.

Een conifeer is een veelzijdige boom en kan op verschillende bodemsoorten groeien. Er zijn coniferen die opgegroeid zijn op een kleibodem maar er zijn ook coniferen die opgegroeid zijn op een zanderige bodem. Een kweker uit je eigen buurt heeft hoogstwaarschijnlijk hetzelfde bodemmateriaal als hetgeen er in je achtertuin ligt. Coniferen kopen is dus iets wat zorgvuldig, van te voren, uitgezocht moet worden voor het beste resultaat.

De bodem, de wortels

Het uitzoeken van alle informatie hoeft allemaal niet moeilijk te zijn, want na even navragen of een online-zoektocht, zijn een kweker of informatie over coniferen zo gevonden. Het uitzoeken en kopen, en een kuil of greppel graven is niet zo lastig, maar het plaatsen van de bomen verdiend ook wel wat aandacht. Zuinig zijn op de wortels tijdens het vervoer en plaatsing van de coniferen draagt zeker bij aan een mooi succes. Ben je op zoek naar een compleet plaatje? Dan kan je ook nog altijd kiezen voor een kant en klaar haag.