Potgrond, zit daar verschil in?

Potgrond bestaat inmiddels al een lange tijd. De samenstelling van tuinturf en turfstrooisel wordt gebruikt voor het oppotten van planten. In principe is dit de voeding die een plant nodig heeft om te groeien. Je verwacht dat er bij de term potgrond niet heel veel komt kijken, maar toch bestaan er nog wat verschillende samenstellingen. Daarom lees je hier alles wat je moet weten voordat je gebruik gaat maken van potgrond.

Samenstelling

Er is een bepaalde samenstelling voor potgrond. Deze samenstelling is wel afhankelijk van de soort potgrond en voor welke plant de potgrond gebruikt gaat worden. Toch is er een aantal basiselementen die je in iedere potgrond terugziet:

  • Zwartveen

Zwartveen is één van de meest voorkomende delen in potgrond. Dit element zie je in vrijwel iedere potgrond terugkomen. Zwartveen lag oorspronkelijk vooral veel in Noord-Duitsland. Zwartveen is te vinden in de diepste veenlagen. Voor zwartveen wordt er gesproken over ‘doorvriezen’. Op deze wijze kan de potgrond meer water opnemen en dit is erg gunstig voor de plant.

  • Witveen

Naast zwartveen is witveen ook een essentieel onderdeel in potgrond. Witveen komt, in tegenstelling tot zwartveen, uit de bovenste veenlagen. Hoe meer witveen de potgrond bevat, des te beter is de kwaliteit van de uiteindelijke potgrond. Door witveen wordt de potgrond een stuk luchtiger en uiteraard is er zuurstof nodig voor een plant om te groeien.

  • Kalk

Door middel van kalk wordt de uiteindelijke potgrond een stuk minder zuur. Een te zure grond is voor een plant niet goed en veen is van nature erg zuur.

  • Mest

Naast dat veen erg zuur is, bevat het ook amper voedingsstoffen en uiteraard heeft een plant deze nodig om te groeien. Door middel van mest krijgt een plant de mogelijkheid om te groeien.

Naast deze basiselementen is er nog een aantal elementen dat vaak gebruikt wordt in potgrond. Deze zijn uiteraard wel afhankelijk van de benodigdheden voor een plant. Producten als klei, fijn zand en terracottem vind je vaak in potgrond. Hiernaast is er ook nog een lijst met totaal alternatieve producten. Wanneer op de achterkant van de zak ingrediënten als kokos staan weet je dat deze soort potgrond erg specifiek is. 

Dit hoeft verder geen probleem te zijn, maar je moet wel zeker weten dat die zak potgrond past bij de plant. 

Uiteindelijk komt het er dus op dat een samenstelling van potgrond per plant verschillend is. Doe dus goede research voor je de juiste potgrond gaat kopen. Professionele bedrijven kunnen hier in adviseren. Zo staat binnen mum van tijd jouw plant er perfect bij met de juiste potgrond om zich heen!