Ruimtegebrek? Een tuinhuis is de oplossing!

Ruimtegebrek. Een veelvoorkomend verschijnsel die in de loop van de jaren, na bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, een carrière switch of een nieuwe hobby, toch realiteit wordt. Oplossingen zijn er gelukkig zat. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen ruimer te gaan wonen of een opslagruimte te huren bij een verhuurder. Als je opzoek bent naar een relatief goedkope oplossing dichter bij huis, is het wellicht een goed idee om de opties voor het plaatsen van een tuinhuis te bekijken. Een tuinhuis is namelijk een eenvoudige oplossing voor het realiseren van meer woonruimte. Tuinhuizen zijn verkrijgbaar in tal van verschillende soorten en maten waardoor er altijd wel een optie is die past bij jouw persoonlijke wensen.

Een kantoor aan huis of toch een atelier?

Om een tuinhuis te kiezen die aansluit op jouw wensen, is het handig om te bedenken waar je de extra woonruimte aan wilt besteden. Het kan natuurlijk zijn dat je door een carrière switch vaker thuiswerkt en wellicht een kantoor nodig hebt. Kunstzinnige hobby’s zoals schilderen en tekenen vereisen ook de nodige ruimte waarbij je een tuinhuisje in kunt zetten als atelier of werkplaats. Daarnaast zijn er nog veel meer andere doeleinden voor een tuinhuisje die de keuze voor het type grotendeels bepalen. Voor het opbergen van fietsen en spullen die je niet zo vaak gebruikt volstaat een simpel tuinhuisje. Als je je tuinhuis wilt gebruiken als kantoor, zal je hier veel tijd doorbrengen. Dan is het verstandig om te kiezen voor een ruimer tuinhuis met enige vorm van isolatie, zodat je ook in de winter comfortabel kunt werken.

Een bouwvergunning of toch niet?

Als je het perfecte tuinhuisje hebt gekozen is het belangrijk om stil te staan bij factoren die het uitbreiden van woonruimte een stuk ingewikkelder maken. Je breidt immers woonruimte uit wat maakt dat je in sommige gevallen een bouwvergunning moet aanvragen. Om dit te voorkomen dien je rekening te houden met de plaatsing, de hoogte en de grootte van je tuinhuis. Door het tuingebouw los van het woonhuis te plaatsen is de kans al een stuk kleiner dat je een bouwvergunning nodig hebt. Daarnaast moet je bij de plaatsing rekening houden met de ligging van het tuinhuisje en de afstand tot de perceelgrens. Bij minder dan twee meter van de grens heb je namelijk een vergunning nodig. Ook dien je rekening te houden met de oppervlakte van het tuinhuis. Als deze groter is dan de helft van het tuinoppervlak ben je ook verplicht om een vergunning aan te vragen.