Starten met een eigen moestuin? 4 handige tips

Is het altijd al jouw wens geweest om groenten en kruiden uit eigen tuin te halen? Heb je al ontzettend vaak een poging gewaagd, maar lijkt het toch niks voor jou? Lees dan eens onze 5 handige moestuintips! Wie weet sta jij over enkele maanden met de oogst uit je dromen in de keuken. Groenten uit eigen tuin… een droom die ook voor jou werkelijkheid kan worden!

 

1.     Begin klein

 

De grootste fout die beginnende tuinders maken is dat ze te groot denken. Natuurlijk zijn al die zaadjes enorm aantrekkelijk en wil je dolgraag allerlei verschillende soorten groentes en kruiden kweken, maar is dat ook wel praktisch? Heb je voldoende tijd om ook daadwerkelijk voor al die plantjes te gaan zorgen? Onze tip is dan ook om zo klein mogelijk te binnen, denk aan 1 tot 5 plantjes. Zo kan je eerst zien hoe het allemaal gaat en hoeveel werk het eigenlijk is. Zo voorkom je de teleurstelling als je oogst mislukt is, doordat je er te weinig tijd aan hebt kunnen besteden.

 

2.     Kies de juiste plek uit

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je de juiste plek voor de zaadjes uitkiest. Je wilt natuurlijk wel dat de zaden ook kunnen kiemen en de beloofde groentes kunnen produceren. Op de achterkant van de zaadjes staat meestal hoeveel zonlicht en water deze nodig heeft. Zorg er dan ook voor dat je de locatie aanpast op de wensen van het plantje.

 

 

3.     Vergeet vooral geen water te geven!

Dit klinkt als een overbodige tip, maar het zal je verbazen hoeveel mensen vergeten om hun moestuin water te geven. Tip: té veel van iets is nooit goed. Zorg er dan ook niet voor dat de plantjes verdrinken, maar laat ze ook niet helemaal uitdrogen. Zorg ervoor dat de grond altijd een beetje vochtig is. Zo weet je dat de plantjes genoeg vocht uit de grond kunnen halen.

 

 

4.     Verpotten

Het komt geregeld voor dat er nieuwe plantjes naast de huidige planten gaan groeien. Deze herken je aan een andere vorm en structuur. Op dat moment kan je er voor kiezen om het plantje te verpotten. Denk er wel aan dat het plantje dan stevig genoeg moet zijn om de verhuizing te overleven. Haal met je vingers of een schepje het plantje voorzichtig los uit de grond en verpot deze in een nieuwe pot met vers aarde.

 

Bron: kluzzen.nl