Tips voor een duurzame tuin!

Ben jij al veel bezig met duurzaamheid? Betekent dit dat jij let op je afvalscheiding, je energiegebruik en wat je eet? Misschien is een duurzame tuin niet het eerste wat in je opkomt maar zeker net zo belangrijk. Hoe maak jij bewuste keuzes in het tuinieren? Waar moet je op letten? Wij vertellen je dat in dit artikel!

Beplanting

Dat jij veel beplanting hebt en dus groen bezig bent, betekent niet dat dit ook gelijk dan duurzaam is. Je moet je beplanting aanpassen op jouw locatie. Is het droog, nat en woon je op klei of zand? Koop lokale planten: ruil planten met je buren! Zorg dat de planten sterk zijn, want dan heb je ook geen bestrijdingsmiddelen nodig! Behandel de natuur netjes en vervuil de bodem niet. Een mooie manier om tuinafval en gft afval te recyclen is om een compostbak aan te schaffen of zelf te maken. Je afval wordt omgezet naar voedingsstoffen waarmee je tuin kan voeden. Wel zo praktisch!

Je eigen groente en fruit

Ben jij zo iemand die nog bijna elke dag bij de supermarkt staat om verse groenten en fruit te halen? Steek je handen uit de mouwen en begin je eigen moestuin! Dan weet je ook zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen op zitten. Je hebt tegenwoordig goede kasten of kasten op pootjes waar ongedierte bij jouw groente of fruit komt.

Vervang drinkwater met regenwater

De cijfers zijn schokkend! Wij gebruiken maar liefst 2200 liter drinkwater om onze tuin te bewateren. Dit kunnen we natuurlijk makkelijk vervangen door regenwater, het komt immers toch uit de lucht vallen! Dit kan je immers ook voor andere dingen gebruiken,waar geen drinkwater voor nodig is! Als je hebt gekozen voor lokale beplanting hebben deze emmer water nodigen, maar komt het goed van pas in droge periode.

Duurzame materialen

Als je een nieuwe schutting wilt laten plaatsen of nieuwe tuinmeubelen of potten wilt kopen: check of het gemaakt is van eerlijke materialen. Check bij hout bijvoorbeeld of het een FSC-keurmerk heeft.

Geef het de tijd!

Ieder jaar worden we aangespoord om onze tuin weer compleet te veranderen, echter is dit niet zo duurzaam. Geef je planten de kans om zich te ontwikkelen en zo krijgt het beeldvormingsproces ook optimale kansen!

Mede mogelijk gemaakt door WhatsOrb: het platform voor duurzaam nieuws en groene innovaties