Tips voor een mooie voortuin

Wanneer we het over onze tuin hebben, bedoelen we daarmee 9 van de 10 keer onze achtertuin. Maar met een beetje aandacht kun je ook van je voortuin een leuke plek maken. De voorwaarde hierbij, is wel dat je enigszins een ruime voortuin hebt. Heb je dat? Dan raden we je zeker aan om door te lezen. We gaan namelijk een aantal leuke tips met je delen over hoe je ervoor kunt zorgen dat je een schitterende voortuin kunt maken.

De beplanting

Omdat de voorkant van je woning vaak grote ramen heeft om ervoor te zorgen dat er voldoende daglicht in je woonkamer naar binnen komt, is het van belang dat je met dat gegeven de beplanting voor je voortuin uitkiest. Het beste is dat je lage tot middelhoge beplanting kiest. Maar tegelijkertijd kun je de zijkanten van je voortuin afschermen met een mooie heg of wat hogere struiken en bomen. Op die manier heb je net even wat meer privacy en is het totaalplaatje van je voortuin compleet.

Leg een stenen pad aan

Een stenen pad geeft een speels accent aan je voortuin. Stenen die zeer geschikt zijn om een stenen pad van te maken, zijn onder andere leistenen. Dit zijn vlakke grote stenen die op een natuurlijke manier zijn gevormd, dus niet een rechthoekige of een andere gemaakte vorm hebben. Naast de stenen kun je het pad verder verfraaien met behulp van lavastenen. En over de lavastenen kun je vervolgens grondplantjes laten groeien, zodat je een verwilderd effect krijgt.

LED spotjes

LED spotjes kun je op diverse plaatsen in je voortuin in de grond plaatsen. Op die manier ontstaat er ‘s avonds een mooi lichteffect in je voortuin. Met name als je een rijtje spotjes naast de weg naar de voordeur plaatst, oogt dat heel leuk en geeft het je gasten een goed welkomstgevoel.

De garagedeur

Zoals we in het begin van dit artikel aangaven, zijn de tips in dit artikel met name bedoeld voor woningen die een grote voortuin hebben. Meestal is het zo dat wanneer je een grote voortuin hebt, je vaak ook over een garage beschikt. En die garage staat natuurlijk in verbinding met je voortuin. Nu denk je misschien, hoe kan mijn garagedeur nu aan een mooie voortuin bijdragen? Wel, daarin is heel veel mogelijk. Als je ervoor kiest om je voortuin een moderne uitstraling te geven, dan zijn sectionale garagedeuren bijvoorbeeld heel geschikt.

Landelijke houten openslaande garagedeuren

Stel nu dat je ervoor kiest om een landelijke sfeer in je voortuin te creëren. In dat geval is een sectionale garagedeur natuurlijk geen mooie oplossing. Veel mooier is het dan als je een landelijke houten openslaande garagedeur laat plaatsen. Een dergelijke houten openslaande deur past immers perfect bij de andere elementen van een landelijke voortuin. Bekijk hier voorbeelden van openslaande garagedeuren: https://www.garagedeurspecialist.nl/openslaande-garagedeuren/.

Vergeet het afdakje bij de voordeur niet

Met de tips uit dit artikel heb je al aardig een idee hoe je een mooie voortuin kunt creëren. De laatste tip die we je willen meegeven is om een afdakje bij de voordeur te bouwen. Dat is niet alleen prettig voor als je visite krijgt terwijl het regent, maar ook geeft een dakje sfeer verhogend effect aan je voortuin, zeker als je met de voortuin voor een landelijke inrichting kiest.

Laat een tuinontwerp maken

Het ontwerpen van een voortuin en het laten leggen kun je natuurlijk zelf doen. Maar, wil je echt dat er over alle zaken goed wordt nagedacht, dan is het in de meeste gevallen interessanter om een tuinontwerp te laten maken. In een dergelijk ontwerp legt een hoveniersbedrijf of tuinarchitect een compleet plan vast voor de inrichting van je voortuin. Op die manier weet je zeker dat er geen belangrijke zaken over het hoofd worden gezien. Maar daarnaast heeft een hovenier door zijn ervaring met tuinieren vaak veel leuke ideeën om je voortuin in te richten waar je zelf nog niet aan had gedacht. Het is dus altijd goed om een vakman naar het ontwerp van je voortuin te laten kijken, voordat je zelf aan de slag gaat of het werk uitbesteed.