Tuinonderhoud in het najaar

Het najaar staat alweer voor de deur en dus is het belangrijk om je tuin goed te onderhouden zodat het groen straks goed de winter doorkomt. In dit artikel geven we je daarom een aantal handige tips voor het tuinonderhoud in het najaar.

Onderhoud aan het gazon

Het gazon blijft in het najaar nog goed doorgroeien, dus om het in goede conditie te houden is het belangrijk om minimaal eens in de 2 weken het gras te maaien. Op eventuele kale plekken die in de zomer in het gazon zijn ontstaan kun je nieuw zaad zaaien. Zo zijn de plekken voordat de winter van start gaat weer begroeid.

Naarmate het kouder begint te worden is het aan te raden om bij de laatste snoeibeurt het gras ietsje langer te laten. Op die manier komt het gras de winter beter door. Maak na de laatste maaibeurt je grasmaaier weer schoon zodat je hem volgend jaar in goede conditie weer uit de schuur te halen.

Wanneer er bladeren op het gras komen is het belangrijk om deze te verwijderen. Op die manier krijgt het gazon voldoende de lucht een licht en ontstaat er geen mosgroei. Tot slot is het aan te raden om naar de laatste maaibeurt het gazon te bemesten zodat het gras gezond de winterperiode in gaat.

Verhuis beplanting

In de zomermaanden kunnen sommige plantensoorten behoorlijk hard groeien. In het najaar is het de perfecte tijd om deze beplanting te verhuizen naar een plek waar ze meer ruimte hebben. Wanneer je de beplanting in het najaar verhuist, hebben ze voldoende tijd om zich goed te aarden voordat de winterperiode van start gaat en kunnen ze het volgende tuinseizoen weer volop verder groeien en bloeien.

Controleer de ondersteunende materialen

Sommige beplanting wordt ondersteund door bijvoorbeeld een boompaal of een stok. In het najaar kan het weer onstuimig worden. Daarom is het van belang om de ondersteunende materialen te controleren. Kijk of ze nog goed vastzitten en of ze niet aan het rotten zijn. Als dat laatste het geval is moet je ze vervangen.

Snoei de vaste beplanting

De vaste beplanting kun je in het najaar in de meeste gevallen nog een snoeibeurt geven voordat de winterperiode aanbreekt. Denk bijvoorbeeld aan de beuken- of buxushaag. Wacht het juiste moment af voordat je aan de slag gaat met het snoeien. Wanneer je welke boom of plant het beste kunt snoeien kun je het beste aan een professionele hovenier vragen. Die weet precies waar je goed aan doet.

Indien van toepassing: onderhoud aan de vijver

Wanneer je een vijver hebt, is het van belang om aan het eind van het najaar de pomp en het UV-filter uit te zetten. Verwijder daarnaast afgestorven planten om te voorkomen dat ze gaan rotten en de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. 

Tot slot is het aan te raden om een beluchtingspomp aan te sluiten. Bouw het voeren van de vissen in het najaar gestaag af. In de winter gaan vissen namelijk op de bodem liggen om de winter goed door te komen. Ze verbruiken dus nauwelijks energie en kunnen daardoor langere tijd zonder voedsel.

Advies nodig voor het tuinonderhoud?

Schakel dan een hoveniersbedrijf in voor tuinadvies. Heb je geen zin om het werk zelf te moeten doen? Weet dan dat veel hoveniersbedrijven een onderhoudsbeurt voor het najaar aanbieden. Ze zorgen er dan voor dat er niks vergeten wordt en je volgend tuinseizoen weer volop van je tuin kunt genieten.

Heb je het tuinonderhoud nog nooit uitbesteed en wil je het vakmanschap van een hovenier ervaren? Probeer dan een kennismakingsaanbod uit, een voorbeeld vind je hier: aardoomhoveniers.nl/particulier/tuinonderhoud/.