Tuinsierbestraten. Wat heb ik nodig?

Wat behandelen we in dit blog:

  • Welke gereedschappen uw tuinbestrating tot een makkelijkere klus maken.
  • Zelf de bestrating doen van uw tuin kan een leuke klus zijn en aardig wat geld besparen. Maar welke gereedschappen heeft u hier eigenlijk voor nodig? Dat gaan we in dit blog behandelen.

Voor het leggen van bestrating moet u veel laag bij de grond werken. Zorg daarom voor goede werkkleding, het liefst met versteviging op de knieën zodat u lang pijnvrij hierop kan zitten. Natuurlijk werkt een gewone broek, met een los kussentje waarop u kunt zitten ook. Alleen werkt dit minder goed dan een kniebeschermer die op of in de broek zit.

Bij het leggen van bestrating wordt vaak een zandlaag gelegd waarop de tegels komen te liggen. Om deze zo strak mogelijk te krijgen kunt u gebruik maken van een afreilat, zodat u in één keer de grond strak kunt trekken. Hiervoor kunt u prima een houten plank of lat gebruiken. Let er wel op dat de lat recht is, zodat de tegels er strak in komen te liggen.

Voor het strak krijgen van de zandlaag kan gebruik gemaakt worden van een laser of een strak gespannen lijntje. Zo kunt u altijd controleren of de laag waarop uw tegels komen te liggen echt recht is.

Het zagen van de tegels kan een lastige klus zijn. Zeker wanneer uw tuinontwerp veel hoeken heeft. Zorg dan ook dat u met de juiste machine en het juiste zaagblad de tegels snijdt. Voor het snijden van tegels kan het best gebruik gemaakt worden van een zaagblad dat belegd is met diamant segmenten. Deze harde segmenten zorgen dat u met een gewone haakse slijper al strak door kleine tegels kunt snijden. Gebruik bij het zagen van tegels altijd de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.

Tot slot een opsomming van handige gereedschappen tijdens uw tuinklus

  • Waterpas om te controleren of de tegels voldoende aflopen
  • Rubberhamer om de tegels licht aan te kloppen
  • Tegelzaagmachine of haakse slijper, afhankelijk van de steendikte
  • Kniebeschermers
  • Handschoenen
  • Veiligheidsschoenen

Bron: Thstools.nl