Verschillende soorten pelletkachels

Een pelletkachel is een moderne manier voor het effectief verwarmen van jouw woning. Met een zo een kachel maak je geen gebruik meer van hout zoals in een houtkachel, maar van compacte pelletkorrels. Deze korrels geven veel warmte af en hebben een hoog rendement. Veel mensen denken dat een pelletkachel alleen voor binnen is, maar er zijn ook buitenkachels op pellets voor in de tuin.

Er zijn verschillende soorten op de markt die te verdelen zijn in 4 categorieën. Er zijn pelletkachels die op de CV kunnen worden aangesloten, vrijstaande pelletkachels, inbouw versies en kachels met een kanalisatie.

Pelletkachel in combinatie met de CV

Met een pelletkachel die op de CV kan worden aangesloten kan het hele huis verwarmd worden. Omdat de kachel gekoppeld is aan de CV wordt het verwarmen tijdens het gebruik van de kachel overgenomen van de CV ketel. Dit heeft als voordeel dat je op dat moment dan minder tot geen gas nodig hebt. Er zijn ook kachels die niet alleen de woning kunnen verwarmen als ze op de CV zijn aangesloten, maar ook het water dat je in de keuken en in de badkamer gebruikt.

Vrijstaande pelletkachels

Een vrijstaande pelletkachel is er één die, zoals de naam al doet vermoeden, vrij van een muur wordt geplaatst. Dit type kan dan ook in elke ruimte en op elke plek worden geplaatst. Het is dan natuurlijk wel noodzakelijk dat er op de plek waar de kachel geplaatst wordt een rookkanaal beschikbaar is. Als dat niet het geval is, dan zal deze moeten worden aangelegd.

Inbouw pelletkachels

Een inbouw pelletkachel wordt in een muur ingebouwd. Dit kan op de plek van een bestaande houtkachel of ter vervanging van een open haard. Het voordeel hiervan is dat het rookkanaal voor de afvoer van de rook die vrijkomt al aanwezig is. Daarnaast geeft een kachel veel meer en effectiever warmte af dan een houtkachel of een open haard. Op deze manier wordt de woning dus sneller en efficiënter verwarmd.

Pelletkachels met een kanalisatie

In dit geval wordt de pelletkachel aan gesloten op een kanalensysteem dat gemaakt is om de gehele woning te verwarmen. De kanalisatie zijn buizen die op elkaar aangesloten zijn en uitkomen in de ruimtes die je verwarmd wilt hebben. Als de kachel aan staat, dan zal er warme lucht door deze buizen worden verplaatst naar de ruimtes die je wilt verwarmen. Bij een bestaande woning zonder kanalisatie is dit lastiger te realiseren omdat er dan nog een compleet systeem met buizen moet worden aangelegd. Bij nieuwbouw woningen kan dit direct tijdens de bouw worden gedaan.