Verstopte afvoer in de keuken: zo los je het op

Last van een nare lucht in de keuken? En wil het water in de gootsteen maar niet wegstromen? Waarschijnlijk zit de afvoer verstopt. Een verstopte afvoer is erg vervelend en kan voor veel overlast zorgen. Het water en de afvalresten zorgen voor nare luchtjes, en dat is niet wat je wilt in de keuken. De keuken moet juist fris ruiken, of naar lekker eten.  Een ander probleem is dat de gootsteen, wasbak, douche of bad vaak niet gebruikt kunnen worden wanneer de afvoer verstopt zit. Hierdoor kan namelijk een lek of overstroming ontstaan. Gelukkig zijn verstoppingen vaak zelf te verhelpen. Heeft u een verstopte afvoer in de keuken? Zo los je het op! Hier vindt u een aantal tips hoe u zelf de verstopping kunt verhelpen.

Verstopte afvoer in de keuken

Een verstopte gootsteen is erg vervelend. Elk huishouden heeft er wel eens last van. Gelukkig is het probleem vaak simpel op te lossen. Er zijn verschillende methodes om dit te proberen. Allereerst kunt u een rubberen ontstopper gebruiken. Vaak helpt dit al om het probleem op te lossen. Het is belangrijk dat er water in de gootsteen zit. U kunt de zuignap van de ontstopper dan over de afvoerput zetten en de ontstopper stevig indrukken. Wanneer de zuignap het putje goed afsluit, kunt u een paar keer trekbewegingen maken met de ontstopper. Het is belangrijk dat de ontstopper hierbij niet wordt losgetrokken. Herhaal dit een paar keer en hopelijk is de verstopping verholpen.

Grondige schoonmaak

Wanneer alleen het ontstoppen met een ontstopper niet genoeg is, kunt u kiezen voor een grondige schoonmaak van de afvoer van uw gootsteen. Dit kunt u doen door de sifon los te draaien. Zowel de gootsteen in de keuken als de afwasmachine en de wastafel beschikken over een sifon onder de afvoerbuis. Verstoppingen die op deze plekken voorkomen, lijken daarom erg op elkaar. Wanneer er een verstopping in de sifon zit, kan deze losgehaald worden om het vuil en de etensresten te verwijderen. Dit kunt u doen met een waterpomptang. Bescherm dan wel de sifonbeker door er tape omheen te doen. Ook is het handig om een emmer onder de buis te zetten, zodat viezigheid en water niet op uw vloer kunnen komen. Maak de sifonbeker en de rest van de afvoer schoon en de verstopping is hopelijk opgelost. U kunt de sifon weer vastdraaien.

Zwanenhals losdraaien

Een andere oplossing is het losdraaien van de zwanenhals. Dit doet u door 2 ringen los te draaien. Draai de ring los met een waterpomptang en houd de zwanenhals tegen met een stuk hout zodat er niks verbuigt. Vervolgens kunt u de zwanenhals schoonmaken en alles weer in elkaar zetten.

Andere oplossingen

Werkt een van deze oplossingen nog niet? U kunt er dan voor kiezen om een ontstoppingsveer of rioolveer te gebruiken. Dit is vooral een oplossing wanneer de oplossing niet in de sifon zit, maar juist verder in de afvoer. De veer kan verder in de afvoer reiken en hierdoor bij hardnekkige verstoppingen. De veren kunt u vaak krijgen bij een bouwmarkt.

Een andere oplossing is het gebruiken van een chemisch middel zoals gootsteenontstopper. Dit is zelfs verkrijgbaar in de supermarkt. U hoeft alleen maar de verpakking te lezen om dit te gebruiken.

Loodgieter inschakelen

Heeft u last van een hardnekkige verstopping in de keuken? Lukt het niet om deze zelf op te lossen? Dan kunt u beter hulp inschakelen van professionals. U kunt 24 uur per dag contact opnemen met een loodgieter van loodgieters.nl. Dit doet u door te bellen naar het servicenummer: 0800 – 2400 000. De ontstoppingsdienst is dag en nacht bereikbaar. Door een landelijk netwerk aan erkende loodgieters kunnen ze alle mogelijke verstoppingen snel, vakkundig en professioneel verhelpen. De loodgieters beschikken over specialistisch gereedschap waardoor een verstopte afvoer op een professionele en betrouwbare manier kan worden verholpen zonder dat er schade wordt aangebracht aan het afvoersysteem of ander leidingwerk.