Wanneer kiezen voor een warmtepomp?

De afgelopen jaren wordt er steeds vaker gezocht naar alternatieve bronnen van energie om zo het gebruik van aardgas te verminderen en uiteindelijk zelfs helemaal te stoppen.
Een warmtepomp wint warmte uit de bodem, het grondwater of de lucht en zet dit om naar bruikbare energie om het huis te verwarmen. Aangezien de bron waaruit de warmte wordt gewonnen kan verschillen, zijn er ook meerdere soorten warmtepompen waaronder lucht-lucht warmtepompen, water-water warmtepompen en bodem-water warmtepompen.
Aangezien er veel opties zijn, is het soms lastig te kiezen of een warmtepomp voor jou handig is en goed bij je huis past. Hieronder staan meerder voor- en nadelen genoemd van de warmtepomp om te helpen bij deze keuze.

Voordelen van de warmtepomp
Een van de grootste voordelen van de warmtepomp is natuurlijk dat er geen aardgas meer gebruikt hoeft te worden en een verminderde CO2 uitstoot heeft, waardoor het een milieuvriendelijke optie is om je huis te verwarmen. Ook kan een warmtepomp gebruikt worden voor zowel het verwarmen als je huis, als voor het zorgen voor verkoeling op een warmere dag. Daarnaast zorgt de warmtepomp voor een constante temperatuur in huis en is deze onderhoudsarm.

Nadelen van de warmtepomp
Naast deze voordelen heeft de warmtepomp ook een aantal nadelen, waarvan een van de grootste is dat de warmtepomp niet in ieder huis past. Er moet rekening gehouden worden met het soort huis, de isolatie van het huis en de ruimte die het systeem nodig heeft.
Ook is het zo dat de warmtepomp geluid maakt, waardoor goed nagedacht moet worden over de plaatsing om overlast voor jezelf of buurtgenoten te voorkomen.
Daarnaast moet de warmtepomp gezien worden als een investering, waardoor de aanschafprijs ook een stuk hoger komt te liggen dan een HR-ketel.

Keuzehulp warmtepomp
Om een goede keuze te maken kun je natuurlijk zelf de voor- en nadelen naast elkaar leggen en bekijken welk systeem het best bij jou en je huis past, maar er zijn ook alternatieven om een goede afweging te maken. Zo kun je de hulp inschakelen van een expert om je verder op weg te helpen en advies te geven. Of gebruik deze handige keuzehulp op artelwarmtepomp.nl bijvoorbeeld, die je goed op weg kan helpen bij het maken van je besluit. Met deze warmtepomp selector worden er verschillende vragen gesteld over de woning, gezinssamenstelling en doel van de pomp om zo een goede afweging te maken welke warmtepomp het meest voordelig is voor de specifieke situatie.