Wat doet een hovenier?

Een hovenier is een professionele tuinier die verantwoordelijk is voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen. Bekijk bijvoorbeeld vacatures in Den-Haag om een idee te krijgen van wat een hovenier doet. Ze werken vaak voor particulieren, bedrijven en overheden en kunnen zowel binnen als buiten werken.

Taken

Een hovenier kan veel verschillende taken hebben, afhankelijk van de specifieke behoeften van de klant. Zo kunnen ze bijvoorbeeld tuinen ontwerpen en aanleggen, waarbij ze rekening houden met zaken als de lay-out, plantenkeuze en -plaatsing, bewatering en drainage. Hierbij werken ze vaak samen met de klant om een tuin te creëren die aansluit bij hun wensen en behoeften. Ze kunnen ook bestaande tuinen onderhouden, bijvoorbeeld door het snoeien van planten, het bemesten van de grond en het verwijderen van onkruid. Dit kan zowel op regelmatige basis als op ad-hoc basis gebeuren, afhankelijk van de behoeften van de klant. Daarnaast kunnen hoveniers ook werken aan grotere landschapsprojecten, zoals het aanleggen van paden, terrassen en vijvers. Hierbij moeten ze rekening houden met factoren zoals de afwatering, de ondergrond en de toekomstige onderhoudsbehoeften van het gebied. Ze kunnen ook advies geven over hoe je je tuin het beste kunt inrichten, bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van sierbestrating of het aanleggen van een bewateringssysteem. Hierbij kunnen ze ook helpen met het uitkiezen van de juiste materialen en planten om te gebruiken in de tuin.

Opleiding

Om een hovenier te worden, is het belangrijk om opleidingen te volgen in tuinontwerp, plantenkennis en -verzorging en landschapsonderhoud. Veel hoveniers hebben een opleiding op middelbaar of hoger niveau in deze gebieden, en sommigen hebben zelfs een universitaire graad. Daarnaast is het ook belangrijk om ervaring op te doen door middel van stages of vrijwilligerswerk in de tuinbouw. Dit kan helpen om het nodige praktische inzicht te verwerven en om contacten op te bouwen in de branche.

Kosten

De kosten van het inhuren van een hovenier kunnen sterk variëren, afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen de grootte en complexiteit van het project, de duur van het project en de locatie waar het project plaatsvindt, een belangrijke rol in de prijsbepaling. Veel hoveniers werken op uurtarief, waarbij de prijs per uur kan variëren tussen de €25 en €60 per uur. Dit tarief kan ook variëren afhankelijk van de regio waar de hovenier werkt en de specifieke vaardigheden en expertise die zij hebben. Vergeet ook niet dat de kosten van materialen en planten ook moeten worden meegenomen in de totale kosten van het project. Sommige hoveniers kunnen de materialen zelf aanschaffen en deze in rekening brengen aan de klant, terwijl anderen de klant de materialen laten aanschaffen en alleen het werk in rekening brengen. Maak duidelijk afspraken met je hovenier.