Wat zijn de mogelijkheden om je woning te isoleren?

De zomer loopt ten einde en over een paar maanden is het alweer winter. Nu is het dus de perfecte periode om na te denken over hoe je in de winter op de stookkosten kunt besparen. Eén van die manieren is door je woning goed te isoleren. In dit artikel geven we je een aantal voorbeelden van manieren waarop je dat kunt doen. Doe er je financiële voordeel mee!

Het dak isoleren

Warmte stijgt op en daardoor is het belangrijk om het dak van je woning te isoleren. Sterker nog, via het dak gaat er enorm veel warmte verloren als je geen dakisolatie aanbrengt. Je kunt het dak aan de buiten- en binnenzijde isoleren, maar als je weinig budget hebt loont het al behoorlijk als je alleen op de binnenzijde van het dak isolatieplaten monteert.

Daar heb je overigens niet alleen in de winter plezier van, maar ook in de zomer. Wellicht herken je probleem dat het in de zomer al snel warm wordt op zolder. Met dakisolatie heb je daar minder snel last van.

Vloerisolatie

Vloerisolatie wordt nogal eens verward met kruipruimte-isolatie, maar is toch echt iets anders. Vloerisolatie is de isolatie die direct onder de stoffering wordt aangebracht. Dus direct onder je laminaatvloer of ander soort vloerbedekking.

Wanneer je bijvoorbeeld laminaat koopt wordt er vaak standaard isolerende folie aangebracht waarop het laminaat wordt gelegd. Wanneer dat niet het geval is, is het aan te raden om dat alsnog te laten doen.

Kruipruimte-isolatie

Het isoleren van de kruipruimte zorgt voor een toename van het wooncomfort. Een effectieve vormen van kruipruimte-isolatie is bijvoorbeeld het opvullen van de kruipruimte met piepschuimen chips. Het gevolg is dat kou via de bodem minder makkelijk je woning kan binnendringen en je dus minder snel last krijgt van koude voeten.

Spouwmuurisolatie

Met name oudere woningen hebben ongeïsoleerde spouwmuren. Maar wat is een spouwmuur nu eigenlijk? Een spouwmuur is de ruimte tussen de dubbele buitenmuren. Wanneer deze ruimte niet geïsoleerd is kun je last krijgen van vocht op de muur en kan de muur koud en tochtig aanvoelen.

Met spouwmuurisolatie los je dit probleem direct op. En het mooie is dat je de muren er niet voor open hoeft te breken. Isolatiespecialisten hebben speciale boortjes waarmee ze in de voegen gaatjes boren waardoor ze vervolgens het isolatiemateriaal in de spouwmuur spuiten.

De garagedeur

Je zou het misschien niet verwachten in een artikel over het isoleren van je woning, maar de garagedeur kan wel degelijk een rol spelen als het om het isoleren van je woning gaat. Maar dat geldt alleen als de garage met je woning is verbonden.

Als dat het geval is, is het belangrijk dat je de garagedeur voor een geïsoleerde garagedeur vervangt (meer informatie: garagedeurspecialist.nl/garagedeur-vervangen/). Op die manier voorkom je dat er tocht en kou de garage binnenkomt en vervolgens via de tussendeur ook je woning binnendringt. Je kunt je bestaande garagedeur mogelijk ook isoleren door er isolatiepanelen op te monteren. Maar dat is niet zo’n mooie oplossing en ook zeker niet effectief omdat de zijkanten en de boven- en onderkant van de garagedeur er niet mee worden afgedicht. Je houdt dus altijd kieren over.

Wil je meer weten over garagedeuren en advies krijgen over wat voor jou de beste garagedeur is? Bezoek dan een garagedeur specialist.

Isolatie advies

Het isoleren van je woning is kun voor een deel zelf doen. Echter, bepaalde vormen van isolatie kun je beter uitbesteden. Sterker nog, het zelf isoleren van een spouwmuur is iets dat we afraden. Het is te specialistisch werk. Maar het isoleren van het dak aan de binnenzijde en het isoleren van de vloer kun je prima zelf doen als je een beetje handig bent.Daarnaast kun je informatie over het isoleren inwinnen bij zogenoemde energieloketten. De adviseurs van de energieloketten denken met je mee over het isoleren van jouw woning en kunnen je indien gewenst doorverwijzen naar isolatiebedrijven. Meer over de energieloketten en het isoleren van je woning vind je op de website van de rijksoverheid.